hoe het begon en verder ging...

Het is 70 jaar geleden dat de familie Van de Klashorst voor het eerst bij de familie Overweg kwam kamperen. Opa Overweg, genoemd Kampmansjan had nog wel een stukje zandgrond met wat heide erop waarop hij niet iets anders verbouwde. De plek waar nu de Grashopper Trekkershut staat. Perfect voor deze familie die uit het meer dichtbevolkte deel van ons land kwam en zocht naar het beleven van de natuur in de rust en ontspanning van een eeuwenoud landschap.

Opa dacht, dat stukkie grond doar kan 'k toch niks met begunnen, en as ik d'r nou 'n paar stukkies goeie grond van de Oelenkamp veur weer kan huren, is mi-j dat wel goed. En zo is dat ok gebeurd. ~ Ep van Kampmansjan 

Van de Klashorst kwam met eigen gezin en later namen zij familie en vrienden mee, waardoor Kampeergelegenheid Overweg ontstond. Het tentenkamp werd ingewisseld voor een omgebouwde strandwagen. De eerste caravan. Slapen op stro was hierdoor voorbij, maar voor de toilet was er nog wel die schep aan de rand van het bos. Ep en Roelie Overweg namen de camping over en zorgden voor betere voorzieningen en een vergunning tot 30 toeristische kampeerplekken. Bij Overweg was het toen al een komen en gaan van mensen, mooie verhalen maken en samen werken op de boerencamping.

Anno 2019 wordt het inmiddels Natuurkampeerterrein gerund door (klein-)zoon Martin Overweg en zijn vrouw Herma. Zij breiden Natuurkampeerterrein De Klashorst uit van 1 naar 5 hectare met 60 toeristische kampeerplekken. En het oude verhaal? Dat wordt nog steeds beleefd. Genietend van de rust van de natuur kunnen gasten op De Klashorst kennis maken met de ontwikkeling van het eetbare landschap en de cultuur historische verhalen.

We waren op de camping rond Hemelvaart. Wat opviel was dat, ondanks volle bezetting, de door ons zo geheiligde rust bewaard gebleven was. ~ G.O. van de Klashorst.

Beide families hebben leuke herinneringen overgehouden aan de begintijd. Wijlen Ep van Kampmansjan en wijlen G.O. van de Klashorst schreven hun verhalen op voor Het boek van Rheeze & Diffelen. Wil je deze verhalen lezen, vraag er dan gerust op de receptie naar. 

De bovenste foto stamt uit 1949.