Cultuur in de omgeving

Het Vechtdal biedt niet alleen natuur, maar ook volop cultuur en ander vermaak.

Dorpjes en stadjes
De Klashorst ligt vlak bij het brinkdorp Rheeze, waarvan de dorpskern als beschermd dorpsgezicht is aangewezen. Dit type dorpen is in de vroege middeleeuwen ontstaan op hoger gelegen zandruggen in de buurt van beken en riviertjes. De brink was een open plek aan de rand van het dorp, gebruikt als graas- en drinkplaats voor de schapen en als marktplaats door dorpelingen. Direct naast het dorp lag de es, een gezamenlijk stuk land van de boeren. Veel markeringen van deze historische leefwijze zijn nog te vinden.
Ommen en vooral Hardenberg bieden erg veel winkels en andere voorzieningen. Ook Gramsbergen en Oud Avereest zijn met hun beschermde dorpsgezicht een bezoek zeker waard. 


Feesten, braderieën en festivals
Hardenberg is het zomerseizoen zeer actief met allerlei feestweken en festivals, maar ook in omliggende dorpen wordt vanalles georganiseerd. Te veel om op te noemen, maar via Vechtdal Overijssel kunt u bekijken wat er tijdens uw verblijf te beleven is.

Bioscoop en theater
De Voorveghter in Hardenberg is een prachtig theater en heeft een bioscoop waar veel verschillende films worden vertoond.

Musea
Heeft u zin in historie of kunst? Er zijn genoeg musea om te bezoeken.

  • Dedemsvaart, Streekmuseum De Kalkovens
  • Gramsbergen, Historisch Cultureel Infocentrum Vechtdal
  • Hardenberg, Museum Oudheidkamer
  • Ommen, Nationaal Tinnen Figuren Museum
  • Ommen, Streekmuseum
  • Slagharen, Het Oale Meestershuus.

Anjerpunten
Wat beslist niet op je to-do-lijstje mag ontbreken, is een bezoekje aan één van de Anjerpunten. Een Anjerpunt vertelt het verhaal over een plaats in relatie tot de rivier De Vecht en z’n omgeving. De Anjerpunten behandelen thema’s, zoals Cultuur, Historie, Land- en Tuinbouw, Landgoederen, Landschap en Duurzaam leven. Ze vertellen je bijzondere details en onderschrijven lokale specialiteiten, die je niet wilt missen.

Cultuurhistorische App
In het landschap rondom Natuurkampeerterrein De Klashorst kun je met de app Cultuurrijk de verborgen verhalen uit de geschiedenis ontdekken. Met het project Natuurlijk Cultuurrijk prikkelt De Groene Koepel haar gasten om hun vakantiebestemming nog meer te beleven en de cultuurhistorie te begrijpen. Enkele inwoners uit Diffelen hebben namens De Klashorst hun verhalen over het gebied voor dit project geleverd. De app nodigt echt uit om eropuit te trekken en het mooie landschap te bestuderen.